New Private Student Housing at University Village Development!

New Private Student Housing at University Village Development!

Outland Design has been retained by Faction Projects to prepare conceptual and detailed design drawings and tender documentation for the Academy Way student residences. These residences are sited off the main UBCO campus, along a major access route for both vehicular, pedestrian and cycling circulation, and across the street from a future commercial hub which has helped inform the nature of the landscape architectural design.

Being off campus, the key element to the design was to recreate a campus experience for the students residing within the Residence’s. Due to the nature and topography of the site, there are some significant elevation changes which needed to be overcome to allow for both active and passive spaces, as well as consideration to the emergency vehicle access and visitors parking. The design intent was to integrate the vehicular roadway and pedestrian circulation within the majority of the level area of the site between the two buildings, and with the material choice providing an inferred hierarchy towards the pedestrian and not the vehicle.

The intent was to create a “street frontage” to Phase 1’s building, with a street mall embraced by landscape planting and the placement of a linear park with seating walls as a passive recreation space. This precedent has been mirrored on the Phase 2 building, allowing students to spend time socializing or studying outdoors. In addition, the large expanse of lawn is to provide an active zone and outdoor barbeque facility, providing an addition to the campus life. The topography lends itself to terracing along the southern boundary, which transitions from lawn tiers into the natural pine forest. This transition to the native environment has been encouraged throughout the site, with the northern buffer blending from the native pine forest, grass and wildflower environment into the manicured campus plantings. In addition, extensive tree planting has been designed within the central areas and as a buffer along Academy Way.

An important aspect of the design was the external connectivity between the two buildings, bearing in mind the grade change across the internal area. Entry nodes have been created at each entry way, with space provided for external, yet undercover, bicycle racks. These entry nodes are connected through a network of paths which not only connect to Academy Way and the future commercial hub, but also the pedestrian / cycle route to the campus, and the existing trail network on the hillside. While being cognizant of the elevation changes within the central area, universal access has been provided via ramps, with landings and stairs easing the transition between the lower and upper levels.

The planting palette is reflective of the natural environment and the zonal restrictions within the Kelowna city limits, while looking to create an environment which is both enriching and enhancing to both people and wildlife.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Image CAPTCHA